Menu
2008 Rasteau Côtes du Rhône Villages AC
mis en bouteille au domaine - Domaine Bressy-Masson - propriétaire-récoltant à Rasteau



Het gebied
De vallei van de Rhône loopt als wijngebied over een lengte van circa 200 kilometer. Deze zonrijke, vruchtbare streek produceert na Bordeaux de meeste kwaliteitswijnen van Frankrijk. Door grote verschillen in bodemstructuur, de aanplant van druivensoorten en de vinificatie-methoden, zijn er natuurlijk ook grote verschillen in de kwaliteit en het karakter van Rhône-wijnen. De betere producten vinden we tussen de 'Villages-wijnen', uit dorpen (= villages), momenteel 16 in getal, waar strenge regels door de wetgever zijn opgelegd ten aanzien van druivensoorten, rendementen en vinificatie. Rasteau is een van deze 16 dorpen.


De wijnmakers
In het departement Vaucluse ligt een oud familiebedrijf, dat is opgericht in de 18de eeuw door Marius Bressy. De huidige eigenaren zijn Thierry Bressy en zijn vrouw Marie-France Masson. Samen met hun zoon Paul Émile, die na zijn studie wijnbouw nieuwe vinificatie-methoden heeft toegepast en het bedrijf heeft gemoderniseerd, maken zij nu verschillende wijnen van hoge kwaliteit.

druivensoorten : 60 % Grenache, 30 % Syrah en 10 % Mourvèdre

proefnotitie : krachtige wijn, in het bouquet rood fruit en kruiden, zwoel, aangename, zachte afdronk

bodem : klei en kalk met aan de oppervlakte rolkeien

ligging : hellingen op het zuiden en zuidwesten

vinificatie : traditioneel, 50 % ontsteling, tussen de 12 en 14 dagen inweking, 1 jaar lagering, optimale smaak door minimaal filteren, kan licht dépôt ontstaan

serveren : op een temperatuur tussen de 17° - 18° Celsius, combineert goed met rood vlees, wild en stevige kaassoorten, heerlijk om zo van te genieten

bewaren : de wijn is nu al heerlijk, toont zich na 3 à 4 op zijn best, maar kan afhankelijk van de kwaliteit van het oogstjaar tussen de vier en vijf jaar opgelegd worden