BESTEL DIT PRODUCT

METHUSALEM VOOR AMOUR DE DEUTZ

Champagne Deutz, het beroemde Champagnehuis in Aÿ, speelt wederom in op de verlangens van champagne liefhebbers. Nadat de eerste Methusalem (equivalent van 8 standaard flessen, ofwel 6 liter) met Amour de Deutz cuvée 1999 het licht zag, is na vintage 2000 inmiddels ook de beurt aan het derde hoogstandje: Amour de Deutz cuvée 2002.

Amour de Deutz, de naam alleen al laat je verliefd worden op deze Champagne. En vintage 2002 is eenvoudigweg een prachtige vintage Blanc de Blancs. Deutz brengt sinds enige tijd de prachtige Amour de Deutz ‘Methusalem 6 liter fles gelimiteerde collectie’ uit.
Elke fles wordt gepresenteerd in een adembenemende luxe geschenkdoos gecreëerd door een kunstenaar, een ontwerper of een ambachtsman. De productie is per vintage genummerd en gelimiteerd tot 365 flessen (schrikkeljaar 366 flessen).

De inspiratie voor de naam ‘Amour de Deutz’ en het logo op de fles is afkomstig van het kleine cupido standbeeld op de binnenplaats van het champagnehuis. Het standbeeld is gemaakt door kunstenaar Louis Alexandre Bottée voor Marie Deutz, de dochter van de oprichter van Champagne Deutz. Het is dus een homage aan de geschiedenis van het huis.

Emotie
De 2002 vintage is heel charmant. Zowel in de verschijning van de wijn, in de elegante aromatische expressie als in de smaken die aanvullend zijn zonder elkaar te overheersen.
Als je naar de wijn kijkt, worden je ogen letterlijk gevangen door de verschijning van een aantrekkelijke, helder sprankelende gouden aanblik met subtiele bronzen schitteringen.
Aan de oppervlakte voegen de fijne bubbels zich elegant samen tot een aanhoudende, smakelijke mousse.


Verleiding
Er zijn 8 jaar voorbijgegaan sinds de oogst in 2002, maar deze slapende gigant in de gracieuze fles heeft haar temperament behouden. De aromatische symfonie is delicaat, subtiel en plaagt de zintuigen. Elke noot is er klaar voor om te dansen op de smaakpapillen. De liefdeshymne is al aanwezig, duizelingwekkend, bedwelmend en klaar voor een triomf van smaak.

In de mond komt de zonneschijn van 2002 weer naar voren. De proloog van een vintage die zowel jeugdig als veelbelovend is aangezien ze zich nog in de lente van haar leven bevindt, getuige de noten van kersen gerijpt in de zon. De smaken volgen elkaar harmonieus op in een vrijmoedige, volhardende wijze om te eindigen in een explosie van expressieve tonen van de Chardonnay. Deze champagne, alhoewel uitstekend als aperitief, is een gewillige begeleidster van een gevarieerd aantal pure, delicate gerechten: sushi, carpaccio van tonijn of Kobe rundvlees en niet te vergeten onovertrefbare kreeft en kaviaar welke de aantrekkelijkheid van deze toonaangevende Champagne nog vergroot.

Het succes van Deutz champagne


Deutz stelt zich ten doel steeds een gelijke stijl champagne te maken. Deutz champagne creëert daarom een constante blend en is daardoor bij iedere champagne onmiskenbaar Deutz. Het huis streeft ernaar de smaak van de champagnes zo dicht mogelijk bij het fruit te houden. De productie is tegenwoordig bijna 2 miljoen flessen per jaar. Daarvan is 80% Brut Classic. Volgens de heer Rosset is deze non-vintage champagne van essentieel belang. Voor het blenden van de Cuvée William Deutz kijkt men eerst of er voldoende kwaliteitwijn over is om de Brut Classic te maken, zo niet dan worden er minder van deze Cuvée William Deutz gemaakt en gaat de wijn in de Brut Classic. Daardoor is de Deutz Brut Classic één van de weinige non-vintage champagnes met een uitzonderlijke hoge kwaliteit, jaar in jaar uit.

Bijzonder volgens de heer Rosset is dat Deutz in diverse champagnes, waaronder de Cuvée William Deutz, substantieel gebruik maakt van de Pinot Meunier druif, door sommigen als minder nobel omschreven. Deze druif zorgt echter voor soepelheid in de wijn en brengt de beide andere variëteiten Pinot Noir en Chardonnay in harmonie met elkaar. Verder maakt Deutz voor haar rosé gebruik van maceratie én het toevoegen van rode wijn van de eigen Pinot Noir druiven. Dit is volkomen legaal, maar ook hiervoor geldt dat een aantal bedrijven daarover zwijgt. Deutz vind echter dat het de kwaliteit ten goede komt en vertelt dat dan ook duidelijk. Dit zijn factoren die bijdragen aan het continue succes van de champagnes van Deutz.

Deutz, de feiten
Champagne Deutz, opgericht in 1838 is een van de 6 oprichters van het bekende Syndicat des Grandes Marques (1883). Ondanks zware tijden zoals de 1e en 2e wereldoorlog en de beruchte wijnmakers rellen in 1911 weten de diverse generaties het hoofd boven water te houden. In 1993 wordt de positie van Champagne Deutz versterkt doordat Champagne Louis Roederer de meerderheid van de aandelen in Deutz overneemt. In 1996 wordt Fabrice Rosset tot chairman en CEO van Deutz benoemd.

Naast Cuvée William Deutz Brut (50.000 flessen) worden er nog twee prestige Cuvées gemaakt. De Cuvée William Deutz Rosé (10.000 flessen) en de Amour de Deutz (35.000 flessen).

Champagne Deutz maakt sinds vintage 2004 gebruik van één en dezelfde bijzonder gevormde fles voor alle champagnes, een fles die al jaren werd gebruikt voor de Prestige Cuvées. De fles is exclusief voor de champagnes van Deutz.

BESTEL DIT PRODUCT