Gran Hacienda Santa Rita

Viña Santa Rita is gesticht in 1880. De bijna 2000 ha wijngaarden liggen verspreid over 4 valleien; de Maipo, Casablanca, Rapèl en de Lontué vallei. Al in de 19e eeuw werden er franse druivensoorten door de stichter van het bedrijf geïmporteerd. De voorwaarden voor de wijnbouw zijn ideaal: milde winters, regenval in het voorjaar en warme droge zomers.
De nachten zijn door de ligging dicht aan zee, zeer koel

Winemaker’s comments: Intense greenish-yellow colour, with strong aromas of ripe tropical fruits, green apples and orange peel. On the palate, it is fresh and sweet; medium bodied,
juicy and refreshing

 

inification: Hand picked harvest. The grapes were selected, then cooled, destemmed and pressed in accordance to each batch characteristics. The vinification ranged from strict reduction to more traditional systems. 90% of the wine was fermented in stainless steel and the rest of the wine was fermented in barrels from which 5%
underwent a Malolactic Fermentation.

Suggested foods: Fish and shellfish either steamed or sautéed with or without butter; white meats,
salads without vinegar or lemon.

Technical details:

pH : 3.21
Acidity : 5.73 g/l (tartaric acid)
Alcohol/volume : 14.0 % vol
Residual sugar : 2.97 g/l

 

Druivensoort : Cabernet Sauvignon

Vinificatie : De druivenschillen zijn gedurende een inweekperiode van tien uur in contact geweest met de most. Daarna volgt de gisting in roestvrijstalen cuves bij een temperatuur van 15 tot 16°C.

Proefnotitie : Deze Cabernet Sauvignon druif zorgt voor een heldere, flonkerende donkerroze kleur. De wijn heeft aroma’s van rijp rood fruit. Een frisse en fruitige smaak wordt gecomplementeerd door een fijne, lange afdronk.

Culinair : Een rosé om te drinken als apéritief of als maaltijdrosé. Goed te combineren bij diverse vlees- en visgerechten

 

Druivensoorten : Cabernet Sauvignon

Bodem : Klei en vulkanisch materiaal

Vinificatie : 6 dagen macération (inweking), vervolgens gisting in roestvrij stalen vaten. Hierna rijpt een deel van de wijn op vaten van Amerikaans eikenhout, de rest rijpt in cuves van roestvrij staal, totdat de malolactische gisting heeft plaats gevonden

Proefnotitie : Geurige rode wijn waarvoor de beste Cabernet Sauvignon druiven geselecteerd worden. Een bouquet van cassis, kersen . Een uitzonderlijke concentratie in zowel de geur en de smaak .
Zachte rijpe tannines

Culinair : Lamsvlees, biefstuk of andere soorten rundvlees en de Aziatisch keuken. Stevige, rijpe kazen bijvoorbeeld cheddar of (belegen) Goudse.

 

Druivensoort: 100% CARMENÈRE.

Dit klassieke druivenras werd in de 18e eeuw veel in Bordeaux aangeplant en is naar Chili geëxporteerd.

Alcoholpercentage: 13%

Proefnotitie: Een intense, fruitige goed gestructureerde wijn. Met duidelijke karakteristieken van de druivensoort. Aroma van aardbeien, chocolade en rijpe bessen. Zachte tannines en lager in zuren dan Cabernet Sauvignon.

 

Druivensoorten : Merlot

Bodem : Klei en vulkanisch materiaal

Vinificatie : Vergisting op roestvrijstalen tanks, 10 % heeft een opvoeding op houten vaten gekregen gedurende 8 maanden en dat geeft een lichte vanille toon aan de wijn.

Proefnotitie : De wijn heeft een goede concentratie en een aroma van aardbeien, pruimen en kersen, wat kruidigheid en een lichte vanille toon. De wijn is “medium bodied”, heeft een rijke, ronde smaak en rijpe, zachte tannines.

Culinair : Diverse soorten rundvlees, gegrild vlees (barbecue), groter of kleiner wild, hardere kazen zoals bijvoorbeeld (belegen) Goudse.

 

Druivensoort(en): Sauvignon Blanc

Vinificatie: Druiven worden ontsteeld en direct geperst. Voorafgaand aan de gisting is "maceration pelliculaire" (= schillen weken in de onvergiste most) toegepast, waardoor extra geur en aroma’s in de wijn. Het  resultaat is een stuivende geur van fruit, iets bloemigs en een volle frisse smaak.

Smaakomschrijving:
Stijlvol, verfrissend, helder en droog met een mooie balans tussen het fruit en de levendige zuren. Karakteristiek voor Santa Rita is de aromatische fruitigheid van hun Sauvignon Blanc: doet denken aan perziken, appels en grapefruit. Deze wijn is elegant en heeft een lange afdronk. Na een paar maanden ontwikkelt hij een lichte honingtoon.

Culinair:
Aperitief, diverse salades, visgerechten, gerechten met wit vlees.

Bewaarpotentieel:
Jong drinken, tot 2 jaar na de oogst houdbaar.