Bodegas y Vinas II Victorias

De bodega is in 1997 gesticht door twee vrouwelijke oenologen:
Victoria Pariente en Victoria Benavides. Ze maken wijn in twee Spaanse DO’s die relatief dicht bij elkaar liggen: Rueda en Toro. Beide eigenaren geloven in de filosofie van het natuurlijke wijnmaken. Dit houdt in dat men – met vele andere wijnmakers – gelooft dat de wijn “in de wijngaard wordt gemaakt”- alleen topkwaliteit druiven geeft een topkwaliteit wijn. Bij het wijnmaken moet men zo min mogelijk interveniëren in de natuurlijke gang van zaken; uiteraard wel gebruik makend van de laatste stand van de techniek.


Toro Elias Mora Semicrianza 2007

Druivensoort : 100 % Tinto de Toro. Deze druivensoort is genetisch verwant met de Tempranillo [ o.a. Rioja ] en de Tinto Fino [ o.a. Ribera del Duero ].

Wijngaard : 14 Ha gelegen vlakbij het dorp San Roman de Hornija, gelegen op een sterk kiezelhoudend plateau op 650 – 750 meter boven de zeespiegel. De twee Victorias bewerken hier louter oude tot zeer oude stokken, geplant in Gobelet [en vaso] met een dichtheid van circa 1200 stokken per Ha. Deze wijngaarden zijn zo “dun” beplant omdat de weinige regen die er in de winter valt geen dichtere beplanting toestaat. De productie is slechts gemiddeld 3000 kg/Ha druiven wat overeenkomt met 20 Hl per Ha wijn. Dit is bijna de helft van een Grand Cru Classé in Bordeaux.

Vinificatie: de druiven met een zeer hoge natuurlijke concentratie worden in stalen tanks vergist. Na de malolactische gisting wordt de wijn 5 maanden opgevoed in barriques van Amerikaans eiken van 1 en 2 jaar oud. Vervolgens wordt de wijn geklaard met eiwit en gebotteld.

Proefnotitie: Een complex aroma van heftige wilde bessen, een hint van zoethout en laurier, aangevuld met vanille en wat toast. Ondanks de concentratie van het fruit is de structuur romig en zacht.

Waarbij: Combineert uitstekend met rood vlees, wild en stevige kazen, ook heerlijk om zo van te genieten.

Rueda José Pariente 2009

Druivensoort : 100 % Verdejo van oude stokken

Wijngaard : 12 Ha gelegen vlakbij het dorp Rueda beplant met 2000 stokken per Ha in Double Guyot. Reeds 22 jaar in het bezit van de familie Pariente.

Vinificatie : Kneuzing in pneumatische pers en inweking gedurende 48 uur. Vervolgens gisting in temperatuur gecontroleerde tanks. Na de gisting ligt de wijn nog 20 dagen op eigen gist. Vervolgens wordt de wijn geklaard en in februari gebotteld.

De wijn is meerdere malen uitgeroepen tot de top 5 van Spaanse witte wijnen door Spaanse magazines.
Wein Gourmet / Feinschmecker heeft de wijn uitgeroepen tot 'beste nieuwkomer' in de wijnwereld, een zeer prestigieuze prijs.


Proefnotitie: Zeer expressief wit fruit aangevuld met florale noten van wilde bloemen, veel sap met frisse zuren en een lichte kruiderij in de lange, geconcentreerde afdronk.

Culinair: voortreffelijk aperitief, combineert goed met vis, zeker wanneer de saus een hint van citrusfruit heeft, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte in subtiele sauzen.