Chateau Les Charmes Godard 2005

BORDEAUX CÔTES DE FRANC AC - CHÂTEAU CHARMES-GODARD 2005
mis en bouteille au châteauHet gebied
Dit kleine, beeldschone wijndistrict ligt op de rechteroever van de Dordogne, ongeveer 47 km ten oosten van Bordeaux. Het gebied grenst ten westen aan de satellieten van Saint-Émilion, Lussac en Puisseguin en in het zuiden aan Côtes de Castillon.
Hoewel het niet bekend staat als de top van Bordeaux, zijn hier zeker enkele heel goed gemaakte, serieuze wijnen te vinden, voornamelijk rode, maar ook een kleine hoeveelheid wit.
Het was de familie Thienpont, van Vieux Château Certan in Pomerol, die vroeg in jaren '80 het potentieel van deze appellation inzag. Zij maken met Puygueraud en Les Charmes-Godard twee topwijnen uit het district.
Dit kleine wijngebied heeft een warm, zonnig en relatief droog klimaat en is daarom uitermate geschikt voor de druiventeelt. Droog en zonnig betekent lage rendementen, hoge kwaliteit, weinig plantenziekten en schimmels.

Château Les Charmes-Godard
De eigenaars Nicolas en Michel Thienpont zijn excellente wijnmakers. Door hun vakkennis, jarenlange ervaring en met behulp van de modernste techniek produceren zij jaar in jaar uit fantastische wijnen. Hun witte is één van de mooiste in de Bordeaux. De internationale wijnpers schrijft steeds in superlatieven over deze heerlijke, maar zeldzame wijn. Bijna ieder jaar ’Coup de Coeur' in de Guide Hachette, wellicht de hoogste onderscheiding die een wijn in Frankrijk kan veroveren.. Het domein is klein (1,65 hectare) en de gemiddelde opbrengst ligt slechts rond 10.000 flessen per jaar, snel uitverkocht dus.


Druivensoorten: 65 % Sémillon, Sauvignon Gris 20 %, 15 % Muscadelle

Bodem : klei- en kalksteen

Opbrengst : 10.400 flessen - 47 hl per ha

Vinificatie : negen maanden houtrijping sur lie, 100 % nieuw hout

Kleur : schitterend goudgeel, diepe kleur

Geur : krachtig bouquet van vanille, kokos en exotisch fruit

Smaak : vet, complex aromatisch en breed dik fruit, in goede harmonie met de
houttonen, een zuivere lange afdronk

Drinken bij : heerlijke begeleider van vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte en wit
vlees in subtiele sauzen op een temperatuur van ongeveer 12° Celsius